Santa Lucia 2018

Od 2002 roku obchodzimy w naszej szkole Dzień Świętej Łucji, a kilka lat temu wyszliśmy poza mury „Samochodówki” i przenieśliśmy się do Szkoły Podstawowej nr 9 i pobliskich przedszkoli. W tym roku odwiedziliśmy przedszkole Przyjaciele Kubusia Puchatka i Bajkowy Dworek.

Uczniowie klasy III a Technikum Fotograficznego przygotowali  krótkie przedstawienie oraz upominki dla dzieci w postaci pierniczków i kolorowanek o tematyce świątecznej. Odwiedziny naszych uczniów jak co roku  wzbudziły ogromne emocje wśród dzieci, które z zaciekawieniem słuchały piosenki w języku szwedzkim, opowieści o losach świętej Łucji i ciekawych miejscach w Europie.

13 grudnia w Szwecji obchodzi się święto światła, którego patronką jest święta Łucja. Tego dnia w całym kraju odbywają się malownicze pochody ubranych na biało dziewcząt w koronach z płonących świec. Te wydarzenia – to symboliczny początek radosnego oczekiwania na święta.

Żyjąca na przełomie III i IV wieku Łucja z Syrakuz jest świętą, otoczoną kultem w kościele rzymsko-katolickim i prawosławnym. Według podań Łucja zginęła męczeńską śmiercią, stając w obronie swojej wiary, a jedną z tortur, jakich dokonali jej oprawcy było wyłupienie oczu. To z tego powodu, a także za sprawą swojego imienia (po łacinie lux oznacza światło) Łucja została patronką światła. Święta Łucja opiekuje się niewidomymi, chorującymi na oczy, ale także… pisarzami.

Do zobaczenia za rok.